7 Wonders: Duel – drafting cu sila nu se poate

Nu am fost un mare admirator al lui 7 Wonders. Acea mână de cărți din care trebuia să alegi una, deși uneori poate toate erau foarte bune, nu mi-a gâdilat prea mult latura ludică. Am apreciat simplitatea mecanicilor, grafica și numărul mare de jucători care se puteau simți bine simultan fără a crește durata partidei. De aceea i-am dat nota 7 și l-am jucat când s-a ivit ocazia, dar nu mi-am dorit niciodată să-l am în colecție. Numărul mare de expansiuni și părerile împărțite despre valoarea lor a accentuat senzația că voi avea “mixed feelings” odată ce-l pun pe raft. Ori eu îmi propun să am în colecție doar jocuri pe care le-aș juca oricând.

Când am auzit că se lucrează la o variantă pentru 2 jucători, am ridicat o sprânceană. Drafting în doi e destul de plicticos (dacă nu joci Magic), așa că am fost curios să văd ce soluție va găsi Bruna Cathala pentru a face interesant pentru numai doi jocul lui Atoine Bauza. Surprinzător, a ieșit un joc bun. Scurt, intens, plin de surprize. Vedeți mai jos detaliile încântării mele.

Deci nu mai există drafting. Dar e altceva ce seamănă al naibii de bine, mai potrivit pentru numărul restrâns de combatanți și foarte bine gândit. Avem o piramidă de cărți, din care multe sunt la vedere și larg împrăștiate în prima rundă, mai puține și mai strânse în runda a doua, respectiv echilibrate în runda a treia. Pe măsură ce cărțile la vedere sunt folosite și cele ascunse sunt “eliberate”, ele devin vizibile și accesibile jucătorilor.

De ce s-a ales acest sistem? În primul rând, pentru că prima eră din cele trei e critică pentru formarea micului motor economic ce ne va ajuta mai departe. Iar a doua eră continuă acest trend, cu mențiunea că începem să punem accentul tot mai des acumularea de VPs. În al doilea rând, trebuia să existe un sistem în care un număr de cărți să intre în joc la momente aleatorii pentru a simula o mână de cărți pe care o primești la drafting: știi parțial la ce să te aștepți, dar întotdeauna vor exista și surprize.

Avem 5 resurse cu care trebuie să jonglăm plus bani, și avem 7 tipuri de cărți care fac lucruri diferite:

 • Maro și gri pentru resurse;
 • Galbene pentru puteri speciale, resurse și bani;
 • Albastre pentru VPs;
 • Roșii pentru armată;
 • Verzi pentru simboluri “științifice”;
 • Violet pentru scor la finalul partidei.

S-a păstrat același sistem de folosire a cărților: poți să le încorporezi în construcția unei minuni (fiecare jucător are câte 4, dar numai 7 pot fi construite în total – 7 wonders, get it?), poți să le arunci pentru a primi bani sau poți să le atașezi civilizației.

Majoritatea cărților au un cost în bani și/sau resurse, respectiv există alternativa de a plasa gratuit o carte dacă ai cartea din runda precedentă care e prerequisite. Ca în jocul original. Similar, atunci când arunci o carte primești 2 bani, plus unul pentru fiecare carte galbenă pe care o ai în tablou. Puțin diferit față de jocul original.

Foarte diferit de jocul original e însă modul în care se câștigă jocul. Avem 3 modalități:

 1. S-a eliminat scorul intermediar pentru puterea militară, dar un jucător poate câștiga imediat dacă la un moment dat are un avantaj de 9 puncte militare.
 2. S-a eliminat ridicarea la pătrat la final a numărului de simboluri științifice, dar un jucător poate câștiga imediat dacă adună 6 simboluri diferite – fiecare e prezent de câte două ori în joc, iar al șaptelea apare pe progress tokens*.
 3. Calcularea scorului final a rămas foarte asemănătoare, cumulându-se punctele de pe toate cărțile, de pe wonders, de pe progress tokens și 3 bani = 1 VP.

*Atunci când un jucător adună 2 simboluri de același fel poate lua unul din cele 5 progress tokens care dau tot felul de puteri speciale, bani și VPs. Există 10 tokens din care numai 5 vor intra în fiecare joc.

Din punct de vedere strategic, lucrurile sunt destul de simple, dar un lucru atât de mic precum “ia o carte și fă ceva cu ea” implică mai mult decât s-ar crede. Pentru că tot timpul o bună parte din cărți e la vedere, poți să planifici cu câteva mutări în avans ce vrei să faci – dar cărțile ascunse vor întreține suspansul. În general nu e o idee bună să iei o carte care va dezvălui două cărți ascunse adversarului, pentru că în 90% din cazuri una din acele cărți îi va fi foarte de folos. Și foarte important e să ții un ochi fixat pe situația militară, unul pe simbolurile științifice și celălalt pe propria civilizație – știu, puțini sunt oamenii cu trei ochi, încercați măcar să-i mișcați mai des pe cei doi din dotare.

În nicio partidă nu s-a întâmplat să văd o victorie militară, dar chiar și așa un avantaj mare poate aduce la final 10 puncte (foarte multe, în condițiile în care scorul câștigătorului e pe la 70 puncte), iar în timpul jocului depășirea unor praguri duce la pierderea de bani.

Am câștigat și am pierdut cu victorii științifice, am câștigat și am pierdut la puncte, și pot spune că jocul e înșelător de simplu. Dacă îl joci relaxat, vei pierde. Dacă îl joci încordat și prea focusat doar pe anumite aspecte, vei pierde. E musai să decizi înainte de fiecare acțiune care e cel mai benefic lucru pentru tine și care îi lasă adversarului cele mai neinteresante posibilități.

Cireașa de pe tort e dată de elementul noroc, aș zice obligatoriu într-un astfel de joc. N-ai cum să știi care sunt cărțile care nu vor intra în joc – în fiecare eră se scot câte 3 cărți din deck. N-ai cum să știi care 3 din cele 6 cărți violet vor apare în era a treia – dar poți să știi ce oferă fiecare și să încerci să le anticipezi pe cât mai multe. În fine, uneori combinațiile de wonders pentru care se face drafting la începutul partidei nu sunt foarte fericite: cele care au nevoie de resurse variate mi se par mult mai ușor de construit decât cele care au nevoie de cantități mari dintr-una singură – motivul e simplu: în general o să vrei să ai producție cât mai variată pentru a fi cât mai flexibil. Focusul pe unele resurse îți poate limita alegerile, chiar dacă i-ai negat adversarului posibilitatea de a produce acele resurse. Și că am ajuns aici, trebuie să amintesc cum se plătesc resursele pe care nu le producem când vrem să construim ceva: 2 bani + câte unul pentru fiecare resursă de acel fel produsă de adversar.

În concluzie:

 • Îmi place cutia mică și insert-ul perfect care ține totul la îndemână, chiar și după ce am pus sleeves pe cărți.
 • Mi-aș fi dorit să se păstreze dimensiunea mare a cărților și să construiesc tablouri impresionante – dar probabil piramida ar fi ocupat jumătate de masă.
 • Îmi plac regulile intuitive.
 • Îmi place rejucabilitatea.
 • Îmi place prețul.
 • Îmi place agresivitatea mocnită și acțiunile in your face: poți să distrugi cărți adversarului sau poți să-l faci să piardă bani, respectiv poți să-i iei de sub nas cele mai bune cărți și să le arunci din joc – uneori chiar să le construiești tu și să le folosești împotriva lui.

Deci: dacă v-a plăcut oarecum 7 Wonders, dar nu v-a dat pe spate drafting, încercați juniorul. Dacă v-ați dorit să jucați 7 Wonders în 2 jucători fără să fie nevoie de modificări ale regulamentului, dați-i o șansă mezinului. Respectiv dacă vă petreceți mult timp în compania unui singur partener la masa de joc, atunci 7 Wonders: Duel e obligatoriu. Nota 8 și recomandarea de a-l avea în colecție.

Cheers!

Mai citește și:

3 Comments

 1. Eu am câștigat militar de 2 ori, dar nu am văzut victorie ştiinţifică. N-aş fi vrut cărți mai mari, mi se par perfecte de mărimea asta, dar în rest îmi plac cam aceleași lucruri. Îmi place mult mai mult ca fratele lui mai mare, deşi în afară de temă nu prea are rost comparația dintre ele.

 2. O mica corectie. Sunt 7 simboluri diferite in 2 exemplare fiecare, cu a opta disponibila pe progress tokens.

 3. Tretiak

  L-am jucat și eu recent. Totuși, varianta pentru doi jucători din 7 Wonders mi se pare mai bună.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.