Câteva cuvinte despre cele văzute și nevăzute

Bine ați venit în casa mea virtuală! Sper să vă simțiți bine aici și să găsiți multe lucruri frumoase și interesante.

Articolașul ăsta ar fi trebuit să fie primul pe site, să explice cum și de ce există “Going Cardboard” și să ofere un cadru și un sens celor ce ar fi venit după. Dar am preferat să am mai întâi niște conținut și să apăs butonul “GO LIVE!” decât să stau și să filosofez. Iar acum a venit și momentul ăsta. :)

Acum câteva luni am aflat despre Going Cardboard, un documentar despre boardgames făcut de Lorien Green. Proiectul era aproape de finalizare, lui Lorien îi mai lipseau câteva mii de dolari pentru editarea finală, aşa că a deschis un proiect pe Kickstarter ca să adune banii lipsă. A fost instant hit în ce mă priveşte, am devenit un suporter şi aproape în acelaşi timp mi-am însuşit şi titlul documentarului pe post de stare de spirit – și custom rank pe forum.

“Cum adică “going cardboard“, ce înseamnă asta de fapt?” aud din spate o voce.

Analogia pe care o pot face imediat este cu clişeul “going insane“, doar că “going cardboard” e o altfel de nebunie. :) Dacă încerc să o descriu, poate o să mă înţelegeţi. Îmi place mirosul de carton proaspăt tipărit şi cel de lemn proaspăt vopsit. Îmi plac texturile unor piese şi greutatea pe care o simţi în mână de la altele. Îmi plac diversele forme de meeples, dar nu m-am săturat încă de cei clasici. Îmi place să descopăr conținutul și substanța fiecărui joc și să mă las prins de păienjenișul mecanicii pentru a-i dibui subtilitățile. Mă delectez cu “sporturi” ca sleeving, print & play sau reviewing. Nu e suficient să cumpăr jocul, să-l învăţ şi apoi să-l joc, NU! Trebuie să pun toate componentele în punguţe speciale astfel încât setup-ul jocului să se facă/strângă repede şi eficient. Cutiile nu se pun în raft una peste alta unde mai e un loc liber, ci se organizează şi se grupează după criterii numai de mine ştiute. Dacă aș putea să-mi fac mobilier la comandă pentru jocuri, ar fi cu atât mai bine. Regulamentul jocului nu e suficient, trebuie să sap după variante şi alte chiţibuşuri care îi dau savoare sau îi schimbă mersul în întregime. (:|

Mă opresc aici cu exemplele, cred că aţi înţeles ce se întâmplă şi nu are rost să merg mai departe, nu vreau să sperii pe nimeni – dar știu că acei chosen few care se dedau la activități similare îmi zâmbesc acum pe sub mustață. :)

Din pasiunea asta s-au născut “lucrările” mele, mai întâi pe forum şi apoi aici. Pentru cei pasionaţi de “istorie”, am facut pe BoardGameGeek o listă cu tot ce am postat interesant pe forum de la începutul anului şi până acum. Multe din lucrurile de acolo vor fi preluate şi aici pe site în forme revizuite şi adăugite, pentru că sunt lucruri interesante și merită împărtășite.

Iar “boardgames pe pâine” a apărut cumva ca un sinonim la “going cardboard“, doar că spus mai pe româneşte şi cu avantajul de a putea fi materializat și imortalizat dacă se doreşte luarea expresiei ad literam. Ceea ce mi-a plăcut să şi fac, unele “monstre” sunt in header-ul site-ului.

Dacă ar trebui să vă spun la ce să vă aşteptaţi să găsiţi pe site… aş avea mici reţineri. Habar nu ştiu despre ce o să vreau să scriu în viitor sau în ce format. Deocamdată îmi place să prezint jocuri, să le analizez componentele, să disec diverse informaţii şi date şi apoi să le prezint într-o formă care mie îmi spune ceva. Îmi place uneori să mă leg și de fenomenele conexe boardgames, de piața românească, de diverse proiecte de succes, sau alte lucruri din categoria miscellaneous sau trivia. Nu am de gând să scriu des, dar sper să găsiți conținutul interesant și consistent.

În cele din urmă, despre mine: sunt Daniel Indru şi mănânc boardgames pe pâine de vreo 8 luni. Mă găsiţi pe forum şi pe BoardGameGeek sub alias-ul djdano, iar pe Facebook sub numele real. Nu am un joc preferat, nu am o mâncare preferată, nu am o muzică preferată – am foarte multe preferate din fiecare. Îmi place să joc boardgames şi când nu mă joc… derulez (ca în banc) sau fac sleeving la cărţi. Am avut privilegiul deosebit de a învăța 60 jocuri în 8 luni și sper că 2011 va rămâne în amintirea mea drept anul în care am învățat primele 100 jocuri.

Câteva persoane cărora le datorez mulțumiri și care m-au ajutat, sprijinit sau inspirat: Dana – pentru că e incredibilă în fiecare zi; Predrag – pentru hosting, sfaturi, tutoriale; Mihai Stanimir – pentru sesiunile de jocuri; echipa core de pe forum; Maya – pentru că îmi arată în fiecare zi cât e de important să te joci, sa fii îngrijit și să-i întâmpini pe toți cu bucurie, curiozitate și nerăbdare.

Cheers!

Mai citește și:

8 Comments

 1. VickdaReaper

  Chiar trebuie sa zic ceva?? ^_^

  Daca nu, atunci o sa spun doar ca sper ca domnul djdano sa continuie cu materialul de calitate pe care l-a furnizat pana acum, pentru ca a facut-o bine, chit ca nu o va face la intervale regulate si dese. Si ma anunt de pe acum un cititor fidel (Castro) al articolelor acestuia, (aproape) indiferent de forma si continutul lor…

  • Mulţumesc Vick! Mă bucur tare să te ştiu un cititor fidel (aproape la fel de Fidel ca pentru boardgames, sper) şi înseamnă mult pentru mine, pentru că ştiu că la rândul tău eşti un review-er talentat şi pui multă dăruire în ce faci. Sper să reuşesc să te ţin lipit de monitor multă vreme de-acum încolo. ;)

   • VickdaReaper

    Ha! Ha! Ha!

    Mai corect spus, eram un review-er talentat, ca in ultima vreme nu prea am mai prestat in acest domeniu. Dar, totusi, multam de vorbele frumoase…

 2. Mult succes cu siteul! Ma bucur ca apar tot mai multe siteuri de jocuri si la noi, avem in sfarsit multe de citit si in limba romana, nu trebuie sa ne bazam doar pe BGG :) Ai aici inca un cititor fidel :)

  • Mulțumesc!
   Pe măsură ce se dezvoltă comunitatea e normal să crească și numărul și calitatea surselor de informare locale. Sper să vedem cât mai multe și cât mai bune în viitor, că oameni care se joacă sunt din ce în ce mai mulți.

   • Si eu asa cred, ca vom fi tot mai multi care scriem si tot mai multi cei care ne vor citi. Oricum, cel mai important e sa fim tot mai multi care ne jucam :)

 3. Multa bafta! Sa faci cat mai multe review-uri de calitate, asa cum ne-ai obisnuit, sa te joci cat mai multe jocuri si sa duci vorba despre hobby-ul nostru cat mai departe!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.