Biblios – zaruri care nu se rostogolesc şi cărţi care nu se citesc

Biblios și-a început „cariera” de jos, cu umilință. Un joc de numai 30 minute și creat pentru 2-4 jucători, Steve Finn l-a publicat inițial în 2007 prin compania proprie și într-un tiraj mic, sub numele Scriptorium. Datorită cererii mari, în același an a publicat a doua ediție identică din punct de vedere vizual, dar sub numele Scripts and Scribes. În 2008 se vede nevoit să reediteze jocul tot ca Script and Scribes, dar de astă dată încearcă să folosească o cutie mai atractivă. Degeaba însă. Chiar dacă din punct de vedere al mecanicii jocul strălucea și încă strălucește și în noua versiune (publicată de IELLO) grafica era pur și simplu… atroce. Sincer, eu aș fi stat departe de joc orice aș fi auzit despre el. Dar nu vreau să vă sperii cu urâțenia istoriei, aşa că haideți să vă arăt noua cutie – frumoasă, colorată și strălucitoare:

Ah, insistați?? Bine! Uite, așa arătau cărțile vechi:

Așa arăta scriptorium-ul (care e de fapt o componentă din joc):

Și așa arăta hidoșenia care nu poate fi numită cutie:

Închipuiți-vă că oamenii se jucau cu așa ceva:

Noroc că IELLO a preluat frâiele afacerii, a sărutat broscoiul cel urât și a ieșit un mic prinț. Cutia arată într-adevăr ca o carte (biblios, biblia, byblos – toate sunt cuvinte care trimit la cărțile și manuscrisele din vechime):

Cărțile sunt reușite din punct de vedere grafic, solide și lucioase:

Zarurile sunt mari şi colorate:

Iar scriptorium-ul arată ca ceva pe care ai vrea să-l atingi, spre deosebire de cel vechi:

Cutia are chiar și un insert foarte arătos, dar nu vă faceți iluzii: odată ce veți face sleeving la cărți (și vă sfătuiesc să o faceți, pentru că se va face mult shuffling și colțurile tind să se franjureze) va deveni inutil și va trebui să renunțați la el:

Vorbeam mai devreme de mecanică, cum că ar fi bună și ar fi reușit să salveze chiar și grafica din primele ediții. Ei bine, da, pot spune că Biblios e unul din puținele jocuri din gama filler sau gateway pe care le păstrez și pe care îl joc cu plăcere de fiecare dată. Hai să povestim pe scurt ce se întâmplă în joc.

Zarurile nu se rostogolesc de nici un fel, nu ăsta e rolul lor, inițial ele se plasează cu fața 3 în sus, fiecare culoare pe locul aferent de pe scriptorium:

Jucătorii vor încerca să adune seturi de cărți din cele 5 culori astfel încât să fie majoritari și să dobândească zarul… care va fi și numărul de puncte la final. Majoritatea se obţine prin adunarea numerelor de pe cărţi şi compararea cu totalul celorlalţi. Primele 2 culori au mai multe cărţi cu valori de la 1 la 4 şi un total de 25, iar ultimele 3 culori au mai puţine cărţi cu valori de 1 şi 2 şi un total de 11.

Jocul trece mai întâi printr-o fază de drafting, în care fiecare jucător trage una câte una n+1 cărți (n fiind numărul de jucători) și decide pe rând soarta fiecăreia: rămâne în mâna proprie, e oferită adversarilor sau merge într-un deck pentru care se va face licitație în partea a doua a jocului.

Deciziile par simple, dar nu sunt deloc. Pentru că în afară de cărțile în cele 5 culori, jocul mai are și cărți cu bani care vor fi folosiți în licitație:

Și cărți speciale care pot modifica valoarea zarurilor în sus sau în jos:

De ce am vrea să modificăm valoarea zarurilor? Pentru că dintr-o anumită culoare avem multe cărți și știm că o să fim majoritari și vrem mai multe puncte la final. Sau pentru că am văzut adversarii colectând de zor cărți din altă culoare și vrem să-i sabotăm şi să le reducem numărul de puncte adunate.

Odată ce deck-ul iniţial se epuizează, se trece la faza de licitație cu deck-ul cel mic format prin drafting. În acest moment fiecare jucător și-a format o mână de cărți destul de consistentă:

Cu care va încerca să cumpere cât mai multe cărți din cele 2-3 culori pe care le vânează. Căci nu ai cum să aduni mai mult de 3 culori, nici măcar atunci când joci numai în 2 jucători.

Licitația este una clasică, cel care oferă cel mai mult primește cartea, iar cel care zice o dată PAS iese din cursă definitiv.

După ce toate cărțile au fost cumpărate se vor compara sumele cărților pe fiecare culoare în parte și zarurile se vor duce către proprietari. Suma zarurilor este scorul final.

Dacă jocul are o fază tipică de drafting și una clasică de licitație, ce îl face atunci deosebit și bun? Sunt mai multe lucruri.

  • Faza de drafting se face carte cu carte și trebuie să decizi dacă accepți prima carte bunicică ce-ți iasă în cale sau mai tragi încă una poate-poate apare ceva mai bun. Trebuie să decizi şi ce cărţi dai adversarilor şi ce cărţi pui deoparte în speranţa că le vei putea câştiga mai târziu prin licitaţie;
  • Jucătorii văd tot timpul mai toate cărțile care se rulează în joc, dar totuși o parte din ele nu le sunt cunoscute. Ca să adauge și mai mult la elementul „necunoscut”, înainte de începerea fiecărui joc se scoate un număr de cărți aleator alese în funcție de câți jucători sunt în jurul mesei.
  • Există deci un amestec foarte bun de noroc (inerent tuturor jocurilor de cărţi) și strategie.
  • Aproape că nu există downtime; în fiecare moment ai de luat o carte, sau o decizie, sau participi într-o licitație.
  • Explicația regulilor dureaza numai câteva minute, după care toată lumea știe ce are de făcut. Și, odată încheiat jocul, se va mai cere cu siguranță încă unul.

Pentru calitatea oferită pe ansamblu atât ca producție, cât și ca mecanică și rejucabilitate, prețul este de asemenea foarte bun, vă recomand să cercetați oferta de la Regina & Nebunul sau plasați o comandă ca să vă convingeți.

Ce nu mi-a plăcut aşa de mult, dar nici nu m-a afectat foarte tare:

  • insert-ul devine inutil odată ce am făcut sleeving cărţilor;
  • Că formatul cutiei nu e unul din cele mai fericite, muchiile ramase libere sunt predispuse la îndoiri şi magnetul slăbuţ care ţine cutia închisă cedează dacă o întorc invers şi componentele se împrăştie.
  • Că din punct de vedere tematic nu am avut nici o trăire, nu am reuşit să trec peste abstractul mecanicii şi să intru în vreo atmosferă aşa cum îmi sugereză coperta şi povestea din regulament.

Cu toate astea jocul este unul pe care îl recomand cu căldură şi îl joc cu plăcere. :)

Sursă foto: BoardGameGeek

Mai citește și:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.