Concediu DA! Boardgames BA!

Bunăvoinţă am avut. Mi-am împachetat în bagaj 3 jocuri care să ne ţină de urât în cele 8 zile departe de casă. Câte credeţi că am jucat? Niciunul. Nici măcar nu le-am scos din foliile cu bule menite să le asigure integritatea. De ce? Pentru că am avut de făcut alte lucruri interesante… şi legate oarecum de boardgames… în felul lor… Hai să vă spun povestea.

Bruno Cathala şi Ludovic Maublanc au creat un joc excelent în 2009. Miguel Coimbra şi-a pus iscusita amprentă pe aspectul grafic şi astfel lumea a primit unul din cele mai arătoase boardgames făcute vreodată: Cyclades. Lăsând la o parte zeii care nu mai pot fi ”contactaţi” în zilele noastre, grupul de insule greceşti Ciclade e încă acolo, la locul lui, foarte palpabil şi foarte la îndemână:

Dacă mijim puţin ochii şi avem o oarecare toleranţă la aproximări, putem accepta harta din joc ca fiind cât de cât reală:

În ambele imagini se observă în partea de sud o insulă de o formă mai ciudată. Thira a fost numele ei în antichitate, Santorini este numele modern – de la hramul unei mănăstiri medievale locale, Santa Irina.

Un mic paradis de o frumuseţe specială, Santorini este o insulă vulcanică. De fapt, cele 3 insule sunt rămăşiţele unei erupţii care a avut loc prin 1.500 BC şi care a zguduit întreaga civilizaţie minoică. Uitându-ne puţin la forma insulei putem ghici cam unde a fost craterul vulcanului:

Dar mai ales ne putem da seama de forţa erupţiei, de puterea cutremurului şi de amplitudinea tsunami-ului care a urmat. Dar nu e cazul să mă grăbesc. Haideţi să vă arăt mai întâi cum arată acest mic colţ de Ciclade văzut prin obiectivul meu:

Şi câteva elemente de detaliu, că tare sunt frumoase:

Vedeţi… de-asta nu mi-a mai stat mintea la boardgames… pentru că peisajele m-au lăsat fără cuvinte şi frumuseţea locurilor m-a chemat să stau mai degrabă afară, pe plajele cu nisip negru:

Şi să înot în apele cristaline cu graţia unui siren ce sunt…

…decât să stau la o masă cu un joc în faţă.

Am reuşit însă să aflu câte ceva despre istoria boardgames. Vă spuneam mai devreme că erupţia acestui vulcan se crede a fi fost cauza principală a dispariţiei civilizaţiei minoice. Minos, regele care a construit faimosul labirint ce ţinea prizonier minotaurul, îşi avea palatele pe insula Creta – numele lui fiind preluat pentru a desemna întreaga civilizaţie, pentru că habar nu avem cum se refereau la ei înşişi vechii locuitori ai Cretei.

Palatul de la Knossos este actualmente dezgropat în cea mai mare parte şi unele elemente arhitectonice au fost refăcute sau restaurate:

Prin tot situl sunt împrăştiate diverse panouri informative, iar unul dintre ele e acesta:

Royal gaming board!

Că grecii nu erau străini de jocuri, asta ştiam deja. Chiar şi soldaţii se relaxau uneori la o partidă de… ceva… tare aş vrea să ştiu ce anume:

Dar că regele minoan însuşi era un boardgames aficionado, ei bine, asta mă face să vreau să aflu mai multe despre ce s-a întâmplat de fapt cu jocurile în antichitate.

Pare-se că cei mai vechi jucători de boardgames au fost egiptenii, ei aveau Senet (în poză) şi Mehen datând din 3500-3000 BC:

Tot de pe atunci datează şi primele backgammon descoperite în Persia.

Jocul regelui din Ur datează de prin 2500 BC:

Şi următorul ca vechime e acest joc al regelui din Creta.

(FYI, primele referinţe la GO au apărut în 400 BC iar la un strămoş al şahului în 500 AD)

O descriere exhaustivă bazată pe mai multe presupuneri făcute de arheologi puteţi citi aici, iar pe această pagină puteţi vedea cum imaginaţia unor artişti a luat-o razna văzând acest boardgame antic şi încercând să-şi imagineze contextul în care era jucat:

Iar aici puteţi admira încercările unui om de a readuce la viaţă jocurile antichităţii, printre care şi cel de la Knossos:

Chiar dacă jocurile mele au ajuns acasă înapoi pe raft fără a fi desfăcute în concediu, nu pot zice că îmi pare rău. Am trecut prin Ciclade şi am admirat o parte din farmecul Greciei, studiind puţin şi istoria boardgames şi făcându-mi o idee despre originile acestui hobby. Uneori prinde bine o gură de “altceva” pentru a aprecia ulterior mai tare lucrurile pe care le avem şi cu care – poate – ne-am obişnuit deja.

Şi acum, la joacă! Căci timpul e scurt şi am multe titluri pe care abia aştept să le încerc.

Chiar aşa, voi aţi reuşit să vă jucaţi ceva prin concediu?

Surse foto: arhiva personală (Santorini & Knossos), Wikipedia, BoardGameGeek

Mai citește și:

4 Comments

 1. suf

  Felicitari pentru plimbarica. Ati facut alegerea perfecta! Interesant Knossos asta, dar am inteles ca mai nou se livreaza doar tabla de joc si pietrele, iar la un second hand nu m-as baga. Nu stii niciodata ce primesti :P

  • Da, jocul e out-of-stone de vreo 3500 ani, chiar și un second hand probabil e făcut praf… Dar putem încerca să ne facem noi o copie sculpt-and-play din bazalt sau din borduri. :)

   • suf

    Ma refeream la varianta din penultima poza care vine cu 4 accesorii feminine, desi daca ultimul print s-a facut in urma cu 3500 ani, s-ar putea sa nu mai arate ca in poza :P

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.