Crokinole vs. PitchCar – tinereţe fără batrâneţe şi flicking cu stil

Atestat documentar în urmă cu aproximativ 140 ani (în 1876 după unele surse, în 1867 după altele), Crokinole e mult mai mult decât un boardgame. Mare, impunător şi greu, jocul este mai degrabă o piesă de mobilier, un accesoriu scump şi elegant care arată ca o bijuterie şi oferă momente nepreţuite jucătorilor.

PitchCar în schimb e cu vreo 120 de ani mai tânăr, primele versiuni văzând lumina zilei în 1996 sub numele Carabande, versiunile ulterioare fiind publicate din anul 2003 de către producătorul francez Ferti sub numele binecunoscut. Mai degrabă o jucărie decât un boardgame, PitchCar e un joc sprinţar, care atrage privirile tinerilor şi îi îndeamnă să concureze pe piste create cu multă imaginaţie în postura unor piloţi de Formula 1. Care e preferatul meu şi de ce? Citiţi şi aflaţi.

PitchCar are marele avantaj al numărului mare de jucători pe care îi poate aduna simultan în jurul său. Până la 8 oameni se pot întrece în cursă şi timpul de aşteptare nu va fi niciodată mare pentru că nu există strategii ce se cer analizate şi nici tactici ce merită gândite. Pur şi simplu îţi pui bobârnacul în spatele maşinii şi îi dai un impuls cât mai de efect, astfel încât să avansezi mult (dar să rămâi pe pistă), să treci cu graţie de curbe, dar şi de adversarii pe care nu ai voie să-i deranjezi din drumul lor.

Un alt mare avantaj al jocului – de astă dată însă mai mult pentru cei cu buzunarul plin – este mulţimea de expansiuni ce au apărut de-a lungul timpului, 5 la număr. Dacă jocul de bază permite formarea a 10 trasee diferite, odată adăugate expansiunile numărul acestora va depinde numai de imaginaţia posesorului şi de spaţul disponibil în casă. Dacă jocul de bază încape la limită pe o masă obişnuită din sufragerie, odată adăugate curbele, intersecţiile, rampele şi lungile porţiuni în linie dreaptă va trebui triplat spaţiul de joc sau tot ansamblul mutat la nivelul solului.

Nu m-au atras foarte tare la joc cursele clasice cât modul alternativ de joc în care nu contează numărul de ture, ci să-ţi prinzi adversarii din urmă. În modul acesta de joc echipele (sau jucătorii dacă sunt numai 2) pornesc fiecare la distanţă de jumătate de cursă unul de celălalt şi încearcă să se prindă unii pe alţii din urmă şi să se elimine din joc. Dacă varianta eliminării nu vă surâde puteţi aplica oricând un house rule: cei prinşi din urmă sunt ”convertiţi” şi aparţin de acum echipei adverse. Un fel de piloţi zombie, să zicem.

PitchCar este deci un joc bun atunci când aveţi un grup numeros (deşi merge foarte bine şi în 2), ceva bere la îndemână, măcar 2-3 extensii şi loc berechet. Atenţie însă, jocul e momentan out of print şi un set cu toate extensiile vă va uşura de 150-180 EUR, în timp ce jocul de bază poate fi obţinut contra sumei de 50 EUR. Mai există bineînţeles varianta PitchCar Mini, dar aceasta nu va oferi nici pe departe acelaşi nivel de distracţie pentru că lucrurile se vor întâmpla la o scară mai mică. Versiunea Mini are la rândul ei 4 extensii disponibile, se găseşte încă prin unele magazine şi preţul e aproape jumătate din cel al versiunii originale.

Dacă aveţi însă la îndemână sume mari de bani şi vreţi să îi investiţi într-un joc de dexteritate, recomandarea mea merge clar către Crokinole. Chiar dacă maxim 4 jucători se pot bucura de el la un moment dat, jocul reuşeşte să-i transpună într-o altă dimensiune, foarte diferită ca atmosferă şi senzaţii de cea creată de PitchCar. Deşi majoritatea oamenilor sunt convinşi că un set Crokinole este complet inaccesibil, veştile sunt totuşi bune. Acelaşi producător Ferti oferă amatorilor europeni table Crokinole de calitate bună începând cu numai 130 EUR.

Cei cu dare de mână şi obraz subţire vor visa însă la o tablă custom marca Hilinski din lemn de stejar care să le reflecte personalitatea. Din păcate însă, americanii nu sunt uşor de convins să livreze peste ocean, aşa că majoritatea dintre noi stăm şi admirăm şi salivăm la frumoasele poze ce apar pe Geek atunci când încă un norocos şi-a văzut visul cu ochii.

Deşi se bazează pe aceeaşi mecanică de disk flicking, Crokinole se joacă diferit faţă de PitchCar, cu mai multe implicaţii strategice, existând chiar campionate mondiale de profil. Pe scurt, cei 2 jucători sau cele 2 echipe vor urmări să plaseze cât mai multe din cele 12 piese proprii în cercul central (15 puncte) sau în gaura din mijloc (20 puncte), eliminând sau îndepărtând în acelaşi timp piesele adverse de pe tablă sau din zona centrală. Toate piesele intră în joc de pe cercul exterior şi vor fi punctate numai la finalul partidei atunci când poziţia lor pe tablă va fi definitivă. Primul care atinge 100 de puncte e învingător. Schimbările şi întoarcerile de situaţie vor fi la ordinea zilei şi rareori oamenii vor dori să se ridice de la masă devreme sau după numai o partidă. Poate numai după ce majoritatea degetelor vor fi imposibil de folosit de pe urma sutelor de bobârnace aplicate.

Dezavantajele lui Crokinole le-am menţionat deja parţial. Preţul e mare şi numărul maxim de jucători e 4. Portabilitatea va fi de asemenea o problemă, tabla cu un diametru de aproximativ 80 cm şi o greutate apreciabilă nu va părăsi deseori casa, astfel că întotdeauna Mohamed va fi cel care va veni la munte. Crokinole este însă un joc plin de personalitate şi stil, debordând de energie şi bună dispoziţie. Investiţia financiară va fi întotdeauna răsplătită de sutele de ore memorabile petrecute în jurul mesei.

În încheiere îmi formulez verdictul: PitchCar a primit nota 7 şi mi-a părăsit colecţia, Crokinole rămâne deocamdată la nota 10 şi un vis must have. Până la achiziţia unei table proprii mă voi delecta cu cea 100% hand made confecţionată de meşterul Mihai “suf” Stanimir.

Cele două jocuri nu pot fi aduse din păcate de Regina şi Nebunul. Pentru oricare altele însă vă puteţi adresa cu încredere şi veţi fi serviţi cu promptitudine.

Sursă foto: ambidextrul BoardGameGeek

Mai citește și:

2 Comments

  1. Ioan Bunescu

    Cate bucati de joc Crokinole vreti sa va fac pe comanda? Evident ca numai din lemn masiv, natur, cu textura si flader de buna calitate (stejar, fag, salcam, mesteacan, cires). Telefon de contact: 0745018186

    • Depinde cat de “prietenos” va fi pretul. Puteti sa ne spuneti un pret aproximativ pentru diverse comenzi?
      (de ex. sub 5 buc., 5-10 buc., 10-20 buc, etc.)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.