Grail games

Daţi-mi voie mai întâi să vorbesc puţin despre conceptul de “grail”. Primul sens al cuvântului desemnează obiectul din care Isus a băut la cina cea de taină. Ca orice obiect mistic asociat prezenţei divine, acesta dăruieşte puteri miraculoase posesorului, ba chiar îi garantează invincibilitatea sau supremaţia asupra adversarilor. A fost căutat timp de secole, a fost dorit de cavaleri, împăraţi şi dictatori, de la Percival la Hitler. Au fost găsite în timp mai multe astfel de obiecte care acum sunt păstrate cu sfinţenie în multe locuri de pe pământ, în special în biserici – poate cel mai vestit grail e cel din catedrala Sfânta Maria din Valencia.

Al doilea sens al cuvântului a apărut prin secolele XIII-XIV de când datează legendele arturiene şi căutările lui Percival. “The quest for the holy grail” a devenit o călătorie iniţiatică, un drum lung şi anevoios de-a lungul căruia oamenii aflau diverse lucruri despre ei şi despre esenţa lucrului dorit. Cavalerii porniţi în această aventură trebuiau să învingă multe obstacole şi să-şi dovedească nenumărate calităţi înainte de a-l fi găsit. Evident, mulţi dintre ei eşuau.

Care e legătura cu boardgames? Ei bine, o anume categorie de jocuri au fost denumite the Grails of gaming pentru că ele fac obiectul căutărilor asidue care uneori durează câţiva ani, iar obţinerea lor e rezultatul a multe luni de cercetare, strângere de bani şi sesiuni de “vânătoare” pe eBay sau pe forumuri. Aceste jocuri sunt de obicei scumpe, multe dintre ele sunt în ediţii limitate, unele nu se mai tipăresc de multă vreme. Eu însumi am în wishlist 3 astfel de jocuri şi încerc să mă apropii de măcar unul dintre ele. :)

Sunt foarte multe jocuri ce pot intra în categoria de care vorbesc astăzi, dar mă voi opri doar asupra unei mici fracţiuni. Şi încep cu un joc elegant, frumos, o minune a tâmplăriei modern şi un design vechi de 150 ani: Crokinole. O tablă medie de Crokinole se comercializează pe la 150 EUR, iar cele foarte bune ajung să se vândă pentru câteva mii. Din punctul meu de vedere e vorba de mult mai mult decât un boardgame. E o piesă de colecţie, un accesoriu scump şi foarte frumos. Faptul că aduce cu sine infinit de multe ore de nemăsurată distracţie nu poate fi decât un mare plus.

Games Workshop are reputaţia de a produce cele mai bine realizate miniaturi şi cele mai arătoase boardgames de pe planetă. Două dintre jocurile create de ei sunt pe lista oricărui pasionat ce salivează incontrolabil la auzul cuvintelor “Warhammer” sau “Space Marines”. Dreadfleet a apărut în 2011:

…iar Space Hulk 3rd Edition în 2009. Space Hulk are o poveste mai lungă, cu o primă ediţie apărută în 1989, a doua în 1996 şi a treia ca o aniversare de 20 ani pentru prima. Games Workshop a anunţat că vor trece ani buni până când o nouă ediţie va fi tipărită sau cea de-a treia retipărită, aşa că nu e de mirare că preţurile pe eBay cresc de la un an la altul – media curentă e pe la $180 pentru o copie sigilată, ajungând aproape de $1000 pentru versiunile cu miniaturi pictate de profesionişti, battlefoam inclus şi alte accesorii.

Să rămânem puţin în zona jocurilor de $1000 şi să amintim Collector’s Edition pentru War of the Ring. O piesă de excepţie pentru pasionaţii din toată lumea, jocul e livrat cu o hartă de 90 x 130 cm, 250 miniaturi pictate manual, o carte de reguli de 80 pagini legată în piele şi o cutie de lemn ce aduce aminte de un volum de scrieri antice. Jocul cântăreşte 8 kg şi poate fi lăsat copiilor ca o preţioasă moştenire.

Avalon Hill a publicat o singură ediţie a jocului Star Wars: The Queen’s Gambit în 2000. Şi de atunci fanii din toate colţurile lumii visează la ziua când vor avea propria lor copie a jocului. Pot răsufla uşurat că nu e unul din jocurile pe care mi le doresc, pentru că e scump atât la privire cât şi la buzunar – dar îi înţeleg foarte bine pe fanii Star Wars. :)

Acelaşi Avalon Hill a publicat în 1988 Merchant of Venus, un joc care – spre norocul multora dintre noi – va fi republicat în 2012 de Fantasy Flight Games. Deşi noua ediţie se va vinde ca pâinea caldă şi va acoperi o mare parte din cerere, sunt convins că în continuare mulţi nostalgici îşi vor dori să devină proprietarii primei ediţii, actualmente comercializată contra sumei de aproximativ $200.

Magic Realm e aproape la fel de tânăr ca mine. A fost publicat iniţial în 1979 şi apoi republicat în 1986 şi este unul din extrem de puţinele jocuri cu o dificultate estimată de 4,5. În timp au apărut mai multe versiuni făcute manual de fanii RPG, dar jocul original a rămas în continuare foarte greu de găsit.

Un alt joc cu exact aceeaşi vârstă e Dune, dar acesta a beneficiat de mult mai multe versiuni “home made” decât Magic Realm. O versiune nouă a jocului dar plasată în universul Twilight Imperium va fi disponibilă de la FFG în 2012, dar până atunci puteţi achiziţiona versiunea originală a jocului pentru aproximativ $100 sau una din versiunile făcute manual pentru preţuri cuprinse între $120-160.

Full Métal Planète a fost publicat în 1988 şi este un joc ce are o particularitate interesantă: miniaturile nu sunt de plastic, ci de metal. O copie a jocului original se poate achiziţiona contra sumei de 200-250 EUR sau puteţi încerca versiunea “modificată genetic” lansată în 2011 şi care se numeşte TF22.

Roads and Boats a fost publicat în 3 ediţii consecutive în 1999, 2003 şi 2006, dar asta nu îl împiedică să fie foarte căutat şi oamenii să plătească $200 pentru un exemplar. Splotter Spellen va decide probabil în viitorul apropiat să scoată cea de-a patra ediţie (la fel cum s-a întâmplat recent şi cu Antiquity), dar chiar şi preţul noii ediţii va fi unul piperat, probabil foarte aproape de 100 EUR.

Un joc de Go poate ajunge să coste foarte mult, mult mai mult decât cele câteva zeci de lei pe care le plătim pentru un joc standard din magazin. Setul de pietre al fiecărui jucător are preţuri ce variază între câteva sute şi câteva mii de dolari în funcţie de nivelul de calitate al suprafeţei. Cele două boluri în care se depozitează pietrele pot fi confecţionate din esenţe scumpe de lemn cu preţuri ce depăşesc 1000 dolari. Iar tabla de joc se confecţionează in mod tradiţional dintr-un lemn de tisă care creşte într-o zonă izolată din sudul Japoniei, copacii având între 700 şi 1000 de ani. Ce e aşa de special la acest lemn? Culoarea deosebită, rezistenţa în timp, granulaţia şi mirosul special – bineînţeles că şi preţul e pe măsură şi poate depăşi zeci de mii de dolari.

Chiar şi Martin Wallace a reuşit să intre cu un joc în această listă: Princes of the Renaissance publicat în 2003 de Warfrog şi apoi lăsat să se învechească asemenea unui vin de soi. Încadrat tematic în Italia renascentistă, cu trei ore de gameplay, recomandat în 5 jucători şi cu o dificultate estimată de 3.6, nu e de mirare că mulţi oameni şi-l doresc. Ca să vă stârnesc şi mai tare, pomenesc de elemente de dezvoltare citadină, negociere, licitaţie, luptă, backstabbing şi bribery. Cum, nu sună a Martin Wallace?? :)

La final mai amintesc alte câteva titluri din aceeaşi ligă fără a intra însă în prea multe detalii: Warhammer Quest (1995), Ogre (1977), DAK2 (2004), Voice of the Mummy (1971), Dragon Pass (1981), Capes & Cowls: The Superhero Board Game (2006), Fireball Island (1986), City of Chaos (1996).

Şi vreau să vă întreb: voi aveţi grails pe care le vânaţi?

Sursă foto: BoardGameGeek

Mai citește și:

10 Comments

 1. acidutzu

  War of the ring era la 1000$ la inceputul anului 2011

  http://www.amazon.com/Tolkien-LOTR-Collectors-Simply-AMAZING/dp/B003N87LXA

  • Eu m-am uitat pe BGG Marketplace si preturile de acolo sunt ceva mai mici. Exceptiile de $2000+ sunt normale, as zice, sunt multi oameni care incearca sa speculeze si sa obtina profituri nejustificate.

 2. Bineinteles ca am :)

  1. Sunt fan al dexterity games, asa ca nu e o surpriza faptul ca pot forma o mini-lista doar din ele. Unul mentionat si de tine: Crokinole celalalte fiind Sjoelen (sau Sjoelbak), Schnapp, Spinball, Hamsterrolle, Subbuteo (aici mai Grail ar fi seturile de echipe in editie limitata, chiar daca nici jocul de baza in stare foarte buna nu este usor/ieftin de facut rost). Mi-ar placea sa am si o masa de Zopp, insa nu il consider Grail game.

  2. Sunt cateva wargames (unele solitaire) pe care incerc de multa vreme sa le fac rost, in stare buna (nu vreau sa spun “noi”, fiindca ar fi chiar prea frumos): Ambush (si din acelasi sistem – Battle Hymn), D-Day at Omaha Beach, Raid on St. Nazaire si Up Front.

  3. Chestii generale: Fireball Island, Advanced Heroquest, Nexus Ops – prima editie, cea cu piesele glow in the dark si un joc extrem, extrem de greu de gasit: Zendo. Nu atat de mult un Grail, insa o serie care mi-ar placea mult de tot sa o fac rost “in shrink” – Mask Trilogy.

  4. Foarte multe din cele care le-ai mentionat tu: Dune – editia cu viermele pe coperta, Warhammer Quest, Magic Realm, Star Wars: The Queen’s Gambit, Antiquity, Full Métal Planète, etc

  Oricum, pentru mine, mare parte din placerea acestui hobby numit board games este si colectionarea jocurilor, nu numai jucarea lor. Mi-a ramas intiparita in minte replica unui user de pe BGG cu aproape 600 jocuri, unul si unul – “for me, half the fun was building up this collection”.

  • Hehe, eram convins ca o sa te ating la coarda sensibila cu articolul asta, stiindu-te colectionar si cunoscator. :) Te asteptam la Timisoara cand poti sa dam un Crokinole pe masa facuta manual de Mihai, si pana atunci poate fac si eu rost de ceva raritati interesante.
   Si da, omul ala de pe BGG are dreptate, the hunt is just as sweet as the kill. :)

   • Hahaha, deci asa faci? Articole cu “semi-dedicatie”? :)

    Pot sa ma laud cu “mini-Grail-urile” pe care am reusit sa le fac rost deja? :)

    • Bineinteles, ia fa-ne putin invidiosi. :)

     • Cum ziceam, sunt doar “mini-Grails”, dar mie imi sunt tare dragi :) Asadar ….

      Civilization, Gulo Gulo – probabil cea mai buna achizitie a mea din 2011, un joc pe care pitica il iubeste si la care reuseste sa ma bata fara a-i oferi handicap, Blue Moon cu aproape toate extensiile (chiar daca imi lipsesc cele mai cautate – Aqua si Pillar), Taluva in stare excelenta, Piraten auf Schatzjagd si Winner’s Circle (din pacate, cutia a avut de suferit la transport, sigh).

      Anul acesta sper sa reusesc sa adaug mai multe (mai ales cateva seturi de Heroscape).

  • suf

   Frumoasa lista ta. Mi-a sarit in ochi Zendo: eu am probat candva in liceu jocul pe care se bazeaza Zendo, pe nume Eleusis, gasit intr-o veche carte de matematica distractiva.

 3. VickdaReaper

  Eu unul nu prea sunt un cavaler (templier) in cautare de Graaluri. Sunt indeajuns de multe jocuri pe piata, iar eu am indeajuns de putine ca sa ma arunc in lupte acerbe, pe multi bani, pentru anumite jocuri, cele care se gasesc atat de greu. Recunosc, sunt unele pe care mi le-as dori sa le am (in frunte cu Dune), dar cred ca o sa treaca destul de multa vreme pana cand o sa incep sa le vanze. Evident, daca o sa prind vre-o super oferta, nu o s-o refuz. Dar pana la “cruciade” mai am muuuulte alte jocuri de achizitionat si jucat. Plus cele care o sa mai apara pe parcurs… ^_^

  • Nu e vorba neaparat de cate jocuri sunt disponibile pe piata si cate ai in colectie nejucate sau care ti-e disponibilitatea de a cheltui pentru un joc mai special de 2-3-4 ori mai mult decat ai da pe un joc obisnuit. E vorba mai mult de drumul parcurs de tine in procesul de cautare si studiu, de “vanatoare” si de initierea pe care o faci in clubul exclusivist al celor care si-au implinit un vis achizitionand jocul dorit de multa vreme. Toate aceste experiente iti vor asigura mai multe placeri decat simpla posesiune a unui obiect scump si ravnit de multi. Drumul parcurs e de obicei mai important decat locul in care ai ajuns.
   Si acum da-mi voie sa-mi iau toiagul si sa merg sa meditez putin. :)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.