Lancaster – prezentare componente

Lancaster e un joc de strategie creat de Matthias Cramer (acelaşi din spatele lui Glen More) şi publicat de Queen Games în iulie 2011. Este un joc făcut să dureze în medie 60-90 minute, poate să acomodeze între 2-5 jucători şi are o dificultate medie cu un weight estimat de 3.0. Jucătorii vor intra în pielea nobililor englezi din secolul al XV-lea care, sub cârmuirea lui Henry of Lancaster, vor încerca să devină cât mai prosperi în ţara natală, ţinând în acelaşi timp piept armatelor franceze care le ameninţă graniţele.

Lancaster e unul din acele jocuri care ştii că îţi va rezerva multe surprize încă din momentul în care iei cutia în mână. Greutatea ei substanţială te anunţă că din interior vor ieşi lucruri de calitate şi bine făcute.

Înlăturăm capacul şi din interior ne întâmpină un regulament excelent scris şi ilustrat:

Tabla de joc este mare şi grea şi o să vă arăt mai întâi spatele pentru că este foarte arătos:

Pe partea frontală avem o ilustraţie frumoasă a sud-estului Angliei cu cele mai importante oraşe ale vremii asupra cărora jucătorii vor încerca să-şi exercite influenţa şi să primească diverse beneficii. În colţul din dreapta jos se vor desfăşura conflictele cu Franţa, iar în cele două colţuri de pe apă se vor păstra cavalerii din stocul general:

Conflictul cu Franţa va fi marcat de 12 bătălii pe care sunt ilustrate puterea duşmanului în partea dreaptă şi punctele care se obţin în caz de victorie în partea de sus:

Jucătorii se vor deservi în comun de bani, paji şi voting markers:

Queen Games a decis că jocul ar arăta foarte inestetic cu 3 grămezi de piese aruncate alandala pe masă, aşa că a inclus în cutie 2 zone de stocare  – două, nu una, astfel încât jucătorii să nu trebuiască să se întindă peste masă:

În timpul jocului jucătorii vor vota diverse legi care le vor aduce diverse beneficii, sau vor încerca să prevină implementarea acestor legi. Vă prezint mai întâi tabla de legi pe spate:

 

Şi apoi vă arăt şi faţa alături de câteva exemple de legi care se vor putea vota:

Pe tabla de joc se vor amplasa mai mulţi nobili care vor putea fi recrutaţi în castelul propriu:

Iar pentru implicarea în conflictul cu Franţa fiecare participant va putea să aleagă câte un bonus:

Înainte de a vă arăta în ce constă arsenalul de joc al fiecărui jucător, haideţi să ne minunăm puţin la un extrem de mare „first player marker” – l-am pus alături de alte piese din joc ca să vă daţi seama cât e de mare:

Fiecare jucător va primi un set impresionant de piese cu care îşi va duce la bun sfârşit sarcinile în slujba lui Henry. Vă arăt mai întâi spatele castelelor pentru că sunt foarte frumoase şi în ton cu tot ce v-am arătat până acum:

Alături de castelul propriu fiecare jucător va avea 7 cavaleri de 4 nivele (piese solide din lemn pe care se lipesc stickers), 6 extensii cu care se va putea îmbunătăţi castelul, un marker de scor, două piese pentru votarea legilor şi o mică fortificaţie în spatele căreia îşi va ţine la adăpost banii şi pajii:

Am lăsat pentru final insert-ul cutiei, o cireaşă pe tortul componentelor de o excelentă calitate. Toate siglele şi ilustraţiile de pe celelalte componente sunt prezente şi aici. Mai rămâne doar să menţionez că şi din punct de vedere funcţional insert-ul este foarte bun:

Sper că am reuşit să vă fac să vă îndrăgostiţi de ultima creaţie a lui Matthias Cramer. Cum spuneam şi la început, jocul este deosebit din punct de vedere al componentelor, nu s-a făcut rabat de calitate la absolut nimic, totul este solid şi foarte frumos realizat şi este o adevărată plăcere să îl admiri, dar mai ales să-l joci. Cu prezentarea detaliată a mecanicii de joc şi un review voi reveni peste puţină vreme, pot numai să vă spun că m-a cucerit de la prima încercare. Rămâneţi aproape că merită!

Am lăsat pentru final câteva imagini mai creative făcute cu ajutorul prietenilor mei din South Park:

Cum vă place jocul?

Sursă foto: arhiva personală

Mai citește și:

8 Comments

 1. Marmota Elastica

  Superb design! Multumim pentru review, probabil ca in mod normal nu as fi cautat “de bunavoie” detalii despre acest joc (poza de pe capac e cam… meh… sa zicem fada). :)

 2. Da, de boala asta suferă multe jocuri, poate într-o zi voi scrie un mic articol despre jocurile foarte bune dar cu coperţi mai puţin inspirate. (Caylus, Hansa Teutonica, Luna, etc)

 3. Marmota Elastica

  Dap la fel a fost si la Hansa, daca n-ar fi fost prietena mea nu l-as fi incercat. Evident, acum ne place super mult. :)

 4. Și pentru mine Hansa e unul din jocurile preferate. Mecanica e excelentă, interacțiunea între jucători e mare și tăioasă, dar sunt atât de multe strategii și posibilități… E un joc ușor de învățat dar greu de câștigat, exact așa cum îmi place mie. :)

 5. katka

  Si eu tot de Hansa vroiam sa comentez. Mie mi se pare super ok cutia.
  De fapt, daca stau sa ma gandesc, l-am incercat prima data pur intamplator, asta se juca la o masa si m-am bagat si eu sa invat un joc nou.
  Dar dupa cum arata cutia l-as fi deschis cel putin sa vad cum arata piesele.

 6. VickdaReaper

  Subscriu parerii cum ca Caylus si Luna ar avea coeprti care nu incurajeaza. Totusi, demontez ideea cum ca acelasi lucru s-ar intampla si la Hansa Teutonica, a carei coperti este mult mai subtil ilustrata decat ar parea la prima impresie. Aruncati un ochi daca nu ma credeti… :P

  • Da, coperta de la Hansa Teutonica poate fi privită în 2 momente diferite și va dezvălui lucruri diferite. Înainte să știi ceva despre joc sau imediat după ce ai citit puțin despre el: “Nu înțeleg care e legătura între rutele comerciale ale Hansei și tipul ăsta arogant care scrie o scrisoare de amor după ce a mâncat jumătate de pâine.” Și după ce ai învățat jocul, l-ai jucat și ți-a plăcut și te uiți mai atent: “Aaaaaaaa… totul e clar acum.” :)

   • katka

    hmm … nu m-am intrebat niciodata de ce mananca si ce-i cu el, dar acum m-ai facut curioasa. o sa ma uit mai atenta cand ajung acasa :)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.