…și câteva gânduri despre joacă și copii

 

(acest articol este o continuare firească a lucrurilor despre care am vorbit în urmă cu o lună)

 

În țările din vestul Europei (în Germania, în special) jocurile pentru copii si jocurile de familie sunt un segment foarte important din piața de boardgames. Cei care au fost la Essen au observat acest lucru: pe de o parte, producătorii germani axați pe familiy games și children games (HUCH, Schmidt, KOSMOS, HABA, Ravensburger, etc.) au cele mai mari standuri și portofolii extrem de diverse, pe de altă parte numărul mare de copii prezenți la târg și activitățile dedicate lor vin să confirme acest lucru.

Dacă ne uităm la Spiel des Jahres vedem că accentul se pune pe jocurile ce se pot juca în familie, există o categorie separată pentru copii, chiar recomandările și câștigătorii din categoria “pentru cunoscători” sunt de multe ori jocuri de dificultate medie, nu neapărat complicate și complexe așa cum ne-am aștepta.

Tradiția germană a jocului în familie durează deja de multe decenii și se răspândește treptat în restul Europei. Tot mai multe jocuri sunt importate în țările din est sau traduse într-un efort susținut de a promova jocurile în familie și alături de copii.

Evident, întrebarea pe care ne-o punem este DE CE? De ce sunt jocurile importante? De ce să mă joc cu copiii mei? De ce să aleg această modalitate de entertainment și educație în defavoarea altora?

Raspunsurile nu sunt tranșante, cred eu, și există o doză semnificativă de subiectivism. Dar beneficiile sunt clare, multe studii le confirmă și starea de bine a copiilor de asemenea. Să vedem mai în detaliu cum stau lucrurile.

Înainte de orice, aș vrea să spun că “dieta” copilului ar trebui să fie una echilibrată. E nevoie și de activitate fizică, dar și de timp de lectură și relaxare. Ieșirea în natură e complementară petrecerii timpului în casă, la masa de joc. Compania altora trebuie echilibrată cu perioade petrecute de unul singur. Iar pe ici și colo se pot insera porții mici de conținut digital adecvat (în această perioadă, pruncului meu îi plac mai mult documentarele despre vulcani decît desenele animate…).

Orice lucru făcut în exces sau cu lipsă de entuziasm va deveni o corvoadă și va reduce potențialele efecte benefice, existând chiar riscul ca acea activitate să fie respinsă de copil la un moment dat.

Revenind la boardgames, iată care cred eu că sunt efectele benefice și de ce cred că fiecare părinte ar trebui să includă în “meniul săptămânal” porții de joacă alături de copii:

 

  1. Faci ceva împreună cu copilul tău

Sigur, mersul cu bicicleta, plimbarea în parc sau o drumeție în natură sunt alte lucruri pe care le puteți face împreună. Dar când vine vorba de joacă, de obicei părinții se auto-exclud fie cu “du-te joacă-te cu sora/fratele/prietenii”, fie cu “du-te joacă-te la tine în cameră”. Adulții au oarecare reticențe în a se juca cu jucăriile copilului sau a face role play alături de acesta, dar boardgames sunt altceva. Poate ajută faptul că există reguli clare și modalități specifice de terminare a partidei. Poate cadrul semi-oficial și semi-ceremonios (cu toată lumea adunată în jurul mesei, piesele într-un loc bine stabilit, regulile clare și la îndemână) în care se desfășoară o partidă de joc e cauza. Sau poate boardgames chiar sunt un numitor comun ce ajută la crearea unei legături bazată pe joc.

 

  1. Observi comportamentul și îl înveți despre fair play, competiție, “the goal is to win

Multe din jocurile pentru copii de vârstă fragedă sunt cooperative. Mi se pare firesc să fie așa, pentru că în primii ani copii sunt extrem de posesivi, egoiști, ușor iritabili și încă testează limitele comportamentului. Introducerea unui element competitiv în boardgames trebuie făcută cu atenție pentru a evita frustrări, nervi sau table flipping.

Fie că jocul e cooperativ sau competitiv, câteva lucruri sunt universal valabile:

  1. Orice play (joacă sau sport) trebuie să fie fair.
  2. Pentru că oamenii țin minte preponderent experiențele negative, iar cei care nu țin cont de reguli, nu joacă corect sau trișează au șanse tot mai mici să fie incluși în următoarea partidă.
  3. Iar scopul este să câștigi, dar scopul și felul în care se încearcă atingerea lui sunt mai importante decât câștigul în sine.
  4. Căci maximul de satisfacție se va obține din suma tuturor jocurilor (și a experiențelor), nu din cele pe care le-ai câștigat cu orice preț.

De aceea, nu e important neapărat să câștigi, ci mai degrabă să joci fiecare partidă ca și cum câștigul e important. Dar rezultatul nu contează, ci felul în care ai jucat. Makes sense?

 

  1. Jocuri educaționale, istorice, științifice

Pe lângă jocurile al căror scop principal este relaxares și distracția, există serii întregi de boardgames care stimulează învățarea prin diverse mijloace, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Există jocuri ce ne ajută să învățăm cifre, litere sau o limbă străină, jocuri ce fac aritmetica mai ușoară sau dau o mică lecție de istorie, precum și jocuri care testează (și îmbogățesc) cultura generală sau cea specifică. De la Counting Fun pentru 2+ până la Timeline pentru 8+ și wargames adresate adulților, există multe lucruri de învățat atunci când stăm la masa de joc și mișcăm piese dintr-o parte în alta.

Tom Vasel a făcut de curând o serie de videos unde sunt prezentate astfel de jocuri, dar lista lor e mult mai mare și anumite edituri se specializează numai pe astfel de boardgames. Căutați-le, testați-le, apoi alegeți-le pe cele care vi se par potrivite vârstei copilului și scopului educațional dorit.

 

  1. Exercițiu pentru gândire analitică, planificare, memorie

Cu cât te joci mai mult, cu atât devii mai bun în deprinderea de reguli noi sau în dibuirea strategiilor optime. Înveți să fii atent la ce fac ceilalți, dar și la posibilitățile pe care ți le oferă jocul. Descoperi mecanisme ce te ajută se memorezi lucruri mai ușor, să observi patterns sau să anticipezi situații. Lucruri care în anumite instanțe sunt percepute ca o corvoadă (memorarea unui text sau rezolvarea unei probleme) devin apetisante dacă sunt puse în contextul unui joc.

 

  1. Fun

Dacă mai era nevoie să spun acest lucru, o fac. Jocurile sunt fun.

Nu e singurul motiv pentru care mă joc, dar e cel mai important. Însă fun e subiectiv. Pentru unii, fun înseamnă să râzi cu gura până la urechi, să joci party games sau deterity games. Pentru alții, Șah e fun. Sau Race for the Galaxy  sau un Twilight Imperium de 6 ore. Sau jocurile de bluff, de la Poker la Liar’s Dice și Cash’n’Guns. Fiecare cu preferințele lui.

Pentru mine fun = brain burning, deci îmi provoacă plăcere în special jocurile de strategie unde trebuie să jonglez cu resursele disponibile și să mă adaptez contexului. Iar pentru copii, fun poate însemna multe lucruri, de la râs și distracție până la gândirea unei strategii. Tot ce pot spune e că trebuie să explorați mai multe direcții pentru a vedea ce le place copiilor. Iar gusturile lor evident că se vor schimba și vor evolua în timp. Deci pregătiți-vă pentru acea constantă care va fi schimbarea.

 

Cireașa de pe tortul uriaș de beneficii este că apar multe efecte secundare pozitive, atât pentru părinți, cât și pentru copii, pe care nu le pot pur și simplu trece cu vederea:

– Starea de bine pe care ți-o dă jocul și joaca.

– Mai mult timp petrecut alături de familie la masă înseamnă mai puțin timp petrecut în izolare cu o tabletă sau un televizor în față.

– Realizezi o conexiune deosebită cu copilul tău, care te ajută să îl cunoști mai bine și să înveți lucruri noi despre el: ce îl motivează sau demotivează, ce îl supără sau irită, cum reacționează atunci când căștigă, pierde sau trebuie să facă parte dintr-o echipă ce ia o decizie împreună.

– Nu în ultimul rând, ai șansa să pregătești un partener de joacă pentru viitor, pentru acele partide memorabile de jocuri ce visezi să le pui pe masă în fiecare zi, dar lipsa de timp sau de parteneri te împiedică. Ești acasă cu copilul tău și amândoi aveți chef de joacă. Ce mai așteptați?

 

Asta e tot.

Vă mulțumesc.

Cheers!

Mai citește și:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.