Vinhos – impresii după primul joc

Cu o dificultate estimată la nivelul celei din Through the Ages, Vinhos are nevoie de aceleaşi decizii grele şi strategii foarte bune, dar în numai un sfert din timpul necesar pentru viitorul nr. 1 în top BGG (da, sunt convins că Through the Ages va ajunge foarte curând numărul 1). Creat în 2010 de un anonim la acea vreme, Vital Lacerda, Vinhos promite celor 2-4 jucători participanţi să îi epuizeze psihic şi să îi termine intelectual în cele aproximativ 90-120 minute cât durează un joc.

Deşi este un joc dificil de stăpânit şi de înţeles în întregimea multiplelor conexiuni la primele jocuri, multele mecanici folosite au toate sens şi se împletesc foarte armonios în jurul temei foarte frumos aşezată deasupra. Se simte de la o poştă mirosul strugurilor de soi şi se vede că autorul s-a documentat temeinic în timpul procesului de design.

Jucătorii vor începe jocul cu o podgorie goală:

Pe care vor putea planta diverse soiuri de struguri albi şi roşii din faimoasa Portugalie, fiecare cu costul lui și cu un set de beneficii asociat:

Pe lângă vii se vor putea construi vinării conduse de oenologi:

Şi se vor putea amenaja beciuri în care vinul să se învechească în linişte de la an la an. Căci numai vinurile cele mai de soi vor putea fi exportate:

Deşi piaţa internă va accepta şi vinurile mai slabe:

Care vor constitui o importantă sursă de rotunjire a economiilor din bancă:

Experţii în vin pot fi recrutaţi să ofere sfaturi şi sprijin în cultivarea pământului:

Respectiv să facă lobby pentru vinurile duse la festival:

Jucătorii trebuie să fie însă foarte atenţi pentru că vremea e schimbătoare de la un la la altul şi recoltele pot fi afectate:

Însă cu o planificare atentă şi cu plasarea cu grijă a câte o sticlă de vin în buzunarele organizatorilor festivalului, lucrurile vor fi mult mai simple… ba chiar se pot câştiga multe puncte şi acţiuni suplimentare:

Detalierea mersului jocului odată făcută, simt deja pe buzele voastre întrebarea: “Spuneai că e la fel de dificil ca şi Through the Ages… iar mie mi se pare că merge foarte lin şi nu e nimic complicat. Toate lucrurile se leagă și par inspirate din fapte reale. Unde e dificultatea??”

Păi hai să vă spun cum stau lucrurile de fapt:

 • Jocul se desfășoară pe parcusul a 6 ani cu câte 2 acțiuni pe jucător în fiecare an; dacă punem la socoteală și acțiunile suplimentare nu vom avea mai mult de 15-18 acțiuni posibile în fiecare joc… ceea ce e foarte puțin;
 • Jucătorii au dreptul să execute o singură acțiune în tura lor și trebuie să plătească dacă alt jucător a ales mai devreme aceeași acțiune:

 • Banii sunt foarte puțini și se obțin foarte greu… și aproape tot ce obții merge în bancă, nu vine sub formă de cash, așa că unele din puținele și prețioasele acțiuni ce le ai la îndemână trebuie folosite ca să mergi la bancă.
 • Vinurile bune și scumpe se obțin greu și au nevoie de timp să se învechească și să le crească valoarea… dar vinurile trebuie vândute ca să avem bani să producem mai mult în anii următori… așa că uite cum vin durerile de cap chiar înainte să ne fi înmuiat buzele în primul pahar.

Ca să fiu absolut sincer, jocul mi s-a părut sec la început și m-a supărat tare numărul mic de ture… dar, spre norocul meu, imediat după aceea am jucat Agricola și mi-am revizuit părerea despre ce înseamnă de fapt un joc sec: Vinhos este un joc excelent, plin de savoare și de decizii grele, scurt pentru dificultatea mare pe care o pretinde, dar suficient de lung ca să cauzeze dureri de cap, analysis paralysis și frustrări. Un gamer’s game de cea mai bună calitate cu o notă medie de 7,77 și o ascensiune constantă în top BGG, Vinhos este pentru mine un must have în fața altor “monștri sacri” precum Puerto Rico, Agricola sau Le Havre. Na, am zis-o! Lăsați la o parte lipsa de savoare a mecanicilor seci nemțești și gustați un pahar de vin licoros portughez.

Vinhos e încă un joc excelent aflat în oferta Regina şi Nebunul.

Mai citește și:

2 Comments

 1. suf

  Si uite-asa djdano a jucat Agricola si Vinhos. Printre sticlele de bere receptionam comentarii neprietenoase, dar, ca de obicei si contrar asteptarilor, unul din jocuri l-a placut impresionat.

  Imi place vinul sec, si cam asa e si cu Vinhos. Intr-un mod aparent ciudat, e unul din jocurile preferate, unul din jocurile care rezoneaza cu ceva din mine.

  E genul de joc in care toti se aliniaza la linia de start si alearga fiecare pe culoarul sau. Parca are mai putina interactiune decat Agricola, dar in mintea mea e mult mai real. Un Through the Ages pentru 2 ore si o alternativa excelenta la a porni propria afacere cu vinuri.

  • Da, jocul e exact ca produsul al cărui nume îl poartă: nu e bine să te grăbești să-i judeci forma, mirosul și aroma. Lasă-l să stea umpic, lasă-l să te umple și să-și facă efectul… Privește-l în lumină și apoi vei fi surprins de savoare. :)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.